Jelenlegi hely

CSÉCSY László blogja

CSÉCSY László képe

Képmező alapértelmezésének exportja D7-ben

Mindannyian szeretjük a képmezők alapértelmezéseit: nagyon egyszerű egy termék kedvcsináló képét vagy egy munkatárs arcképét megjeleníteni akkor is, ha a szerkesztő nem tölti fel azt, hiszen ilyenkor rendelkezésünkre áll mindenféle okosság, mint például különböző képstílusokkal való megjelenítés egy listában, a bevezetőben vagy a tényleges oldalon. Mindannyian szeretjük a Features modult, hiszen lehetővé teszi számunkra a Drupal 7 tartalomtípusok exportálását mindenféle beállításaikkal együtt.

Technológia: 
CSÉCSY László képe

Features és Git előadások

Az elmúlt hónapban a Features modul és a Drush használatáról, tegnap a Gitről tartottam előadást a Kecskeméti Drupal Használói Találkozókon. Alább találhatóak az előadások fóliái.

Technológia: 
CSÉCSY László képe

Drupal Táborból az Open Atriumba

Ezzel a címmel tartottam rövid bemutatót a Comment Alter modulról tegnap az idei Drupal Hétvégén. Az előadás diái alább találhatóak.

Technológia: 
CSÉCSY László képe

Mik a jellemzők jellemző jellemzői?

Aki magas színvonalon dolgozik Drupallal, az megtanulta: használd újra, amit csak lehet! Hogyan lehet olyan jellemzőket (a Features modullal létrehozott feature modulokat) létrehozni, amelyek tartalmaznak mindent az újrahasznosíthatósághoz, és csak azt tartalmazzák?

Technológia: 

Bizonyára többen belefutottunk már a problémába, miszerint a Drupal 7-hez fejlesztett saját telepítési profilban bekapcsolt jellemzők (feature modulok) már az oldal első meglátogatásakor felülírt (overridden) állapotot mutatnak. Hogyan lehet ezt elkerülni?

Először is, készítsük el úgy a jellemzőinket, hogy azokkal ne legyen probléma! Ez a gyakorlatban a Kit kompatibilitást jelenti, azaz különösen:

Technológia: 
CSÉCSY László képe

Szövegdobozzal 6-ról 7-re

Egy 6-os Drupalhoz készült modul egyik űrlapján olyan szövegdoboz található, melynek beviteli formáját a felhasználó választhatja ki. Feladat: a modult portolni 7-es Drupalhoz. A teljes modul helyett csak a konkrét részfeladat portolását ismertetem alább.

Drupal 6 alatt ehhez a szövegdobozunkat egy szülő űrlapelembe kellett tenni, melyben a testvére lett a beviteli forma kiválasztására szolgáló elem:

Technológia: 
CSÉCSY László képe

Dátummezővel 6-ról 7-re

Feladat: ÉÉÉÉ-HH-NN formátumú dátum felvitelére szolgáló szövegmező biztosítása; JS támogatás megléte esetén a szövegmező melletti gombra ugorjon fel egy naptár, amelyben 1000 és 2050 közötti tetszőleges évszám kiválasztható legyen és a hónapnevek rövidítései magyarul jelenjenek meg. Megmutatom a Drupal 6-ban alkalmazott megoldást is, hogy aztán láthatóvá váljék, miben egyszerűsödik a helyzet Drupal 7-ben.

Technológia: 
CSÉCSY László képe

Drupal 7 űrlapok sminkelése

Az űrlapok sminkelése alapjában nem változott a Drupal 6 óta, de van néhány dolog, amit másképp kell csinálni. Feladatunk a következő űrlap megjelenítése:
Nevem [vezetéknév] [keresztnév] és [kor] éves vagyok.

Technológia: 
CSÉCSY László képe

CCK beviteli elem és megjelenítő programozása

Már nem az első webhely építésénél kell megoldanom a következőt: az egyik tartalomtípusban fel kell venni egy többértékű, nemkötelező szövegmezőt, melynek automatikus kiegészítéssel kell rendelkeznie a már felvitt értékekre és egy másik típusú tartalmak címeire. Ha ez a mező létező tartalom címét tartalmazza, akkor azt hivatkozásként kell megjeleníteni az adott tartalomra, egyébként egyszerű szövegként.

Technológia: 
CSÉCSY László képe

Egyetlen céges hálózat két ADSL kijárattal

Adott egy cég, ahol kinőtték az eddigi egyetlen ADSL kapcsolat nyújtotta lehetőségeket, ellenben csak egy újabb ADSL hozzáférés fenntartására van pénz. A feladat: a belső hálózatban levő gépekre gépenként lehessen megmondani, melyik ADSL kapcsolaton kommunikálhatnak kifelé.

Technológia: 

Oldalak